خودرونامه: هیات مدیره انجمن قطعه سازان ایران صبح امروز شنبه، پنجم مردادماه، در محل این انجمن گرد هم آمدند تا در جمع خبرنگاران 3 خواسته خود از سیاستگذاران کشور را مطرح کنند.
مازیار بیگلو، دبیر انجمن قطعه سازان و فرهاد بهنیا، عضور هیات مدیره این انجمن به نمایندگی از سایر اعضا به پرسش ها خبرنگاران پاسخ دادند و با طرح خواسته های خواستار توجه بیش از گذشته سیاستگذار به صنعت قطعه سازی کشور شدند.
موضوع پرداخت تسهیلات 7 هزار میلیارد تومانی مصوبه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی اولین موضوع بود که انجمن قطعه سازان به آن ورود پیدا کرد. مازیار بیگلو، دبیر این انجمن با اشاره به پرداخت نشدن این تسهیلات بار دیگر هشدار داد که در صورتی که بانک مرکزی شرایط مناسب را برای پرداخت این تسهیلات به وجود نیاورد، صنعت قطعه سازی و به دنبال آن صنعت خودرو کشور با مشکلات متعددی مواجه خواهد شد که نتیجه آن تعطیلی قطعه سازان و به خطر افتادن اشتغال 560 هزار نفری این صنعت خواهد شد.
ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی سال گذشته تصویب کرد تا حدود 11 هزار میلیارد تومان تسهیلات به صورت ارزی و ریالی در اختیار فعالان صنعت خودرو قرار دهد که در پایان سال فقط 4 هزار میلیارد تومان از این مبلغ پرداخت شد و پرداخت مابقی آن در هاله ای از ابهام قرار گرفته است.
هشدار به نظام بانکی
بانک مرکزی شرایط سختی را برای پرداخت این تسهیلات پیش روی قطعه سازان و خودروسازان قرار داده که با یک حساب سرانگشتی نرخ بهره پرداختی آن به بالای 25 درصد خواهد رسید.
قطعه سازان معتقدند که این تسهیلات در راستای پوشش تحریم ها و به عنوان هزینه قطع رابطه با ساسیر کشورها یا به عبارت بهتر یارانه سیاست به اقتصاد باید پرداخت شود اما بانک مرکزی به منظور حفظ ثبات در فضای کلان اقتصاد کشور هنوز با پرداخت 7 هزار میلیارد تومان باقیمانده مصوبه 11 هزار میلیارد تومانی موافقت نکرده است.
فعالان صنعت خودرو عواقب سنگ اندازی بر سر راه پرداخت این تسهیلات به صنعت خودرو کشور را متوجه نظام بانکی کرده اند و معتقدند که دستگاه سیاستگذاری کشور متوجه شرایط خاص صنعت خودرو و اهمیت این صنعت در اقتصاد کشور نیستند و این صنعت به دلیل هجمه های مختلف مظلوم واقع شده است.
مخالفت با واگذاری خودروسازان
خواسته دوم اعضای هیات مدیره انجمن قطعه سازان در نشست دیروز، جلوگیری از خصوصی سازی شتاب زده سهام باقیمانده دو شرکت بزرگ خودروساز کشور بود. به باور فرهاد بهنیا و مازیار بیگلو، باید ارزیابی جدیدی از ارزش دارایی های خودروسازان صورت گیرد که در این صورت هیچ فرد یا گروهی با توجه به قیمت بالای سهام باقیمانده این دو خودروساز قادر نخواهد بود آنان را بخرد.
تجربه بد خصوصی سازی در دولت گذشته و پاره شده حلقه های سیاستگذاری و پخش شدن سهام برخی صنایع در وزارتخانه های غیرتخصصی یکی از دلایل مخالفت قطعه سازان با واگذاری سهام دو خودروساز بزرگ کشور است. با این حال آنان معتقدند که اگر هم اصرار به واگذاری سهام خودروسازان باشد بهتر است کنسرسیومی از قطعه سازان تشکیل شده و باقیمانده سهام این دو خوددروساز به قطعه سازان کشور واگذار شود.
خروج از انحصار
موضوع سومی که در نشست انجمن قطعه سازان مورد توجه قرار گرفت، خروج خودروسازان از انحصار قطعه سازی بود. به باور اعضای هیات مدیره انجمن قطعه سازان برخی از قطعه سازان عملا به صورت انحصاری در حال فعالیت بوده و اجازه تولد و قد کشیدن سایر قطعه سازان را در یک فضای رقابتی نمی دهند. آنان معتقدند که خودروسازان بهتر است به خرید انحصاری خود از برخی قطعه سازان خاص خودداری کرده و زنجیره تامین قطعات خود را متنوع کرده و تامین کنندگان بیشتری بتوانند در این سبد جای گیرند.
اهلیت خریداران سهام خودروسازان
در ادامه این نشست، فرهاد بهنیا و مازیار بیگلو به پرسش های خبرنگاران پاسخ گفتند. بیگلو در پاسخ به پرسشی درباره دلایل مخالفت این انجمن با واگذاری سهام خودروسازان گفت: ما مخالف واگذاری صنعت خودرو هستیم و معتقدیم که اگر قرار خودروسازان واگذار شوند باید به قطعه سازان واگذار شوند. باور داریم قطعه سازان اهلیت لازم برای واگذاری سهام خودروسازان را دارند اما باید در قیمت این سهام استانداردهای لازم را رعایت کنند.
او افزود: قطعه سازان و خودروسازان باید از نفاق بپرهیزند و با هم متحد شوند تا صنعت خودرو ایران بتواند به افزایش تولید خودرو کمک کند.
ورود شورای رقابت به قیمت گذاری خودرو مورد دیگری بود که بیگلو درباره آن سخن گفت. او افزود: شایعاتی مبنی بر ورود دوباره شورای رقابت به قیمتگذاری خودرو شنیده می شود. این کار باعث افزایش ضرر و زیان به خودروسازان می شود.
نحوه استفاده خودروسازان از ارز محور دیگر پرسش خبرنگاران بود. بیگلو در این باره گفت: قطعه سازان و خودروسازان فقط از ارز نیمایی استفاده می کنند که چیزی معادل ارز بازار آزاد است. ارز برای خودروسازان و قطعه سازان نه تنها ارزان نشده بلکه گران شده است.
بیگلو با اشاره به افزایش قیمت مواد اولیه گفت: مواد اولیه که از معادن داخلی استخراج می شوند را با قیمت ارزی در اختیار قطعه سازان قرار می دهند.
ورود قطعه سازان به داخلی سازی پژو 301 هم مورد پرسش خبرنگاران بود. بیگلو در این باره گفت: پژو 301 با 60 درصد قطعات داخلی شروع شده و براحتی تا پایان امسال به 80 درصد داخلی سازی می رسد. پژو 301 یک پلاتفرم کاملا جدید است و قطعات مشترکی با سایر خودروها ندارد.
او درباره تولید برخی قطعات های تک در ایران گفت: ای سی یو سه تامین کننده اصلی در ایران دارد و با توجه به تکنولوژی بالایی که نیاز دارد سعی بر آن است تا با عمق داخلی سازی حداکثری، این قطعه در ایران به تولید برسد.