با اعلام رییس شورای رقابت، از این پس فرمول نرخگذاری ۱۶ محصول دو خودروساز بزرگ کشور تغییر می کند تا قیمت آنها متناسب با متوسط بازار تعیین شود. به گفته رضا شیوا، فرمول قبلی شورای رقابت و اینکه تورم بخشی بانک مرکزی ملاک اصلی تغییر نرخ بود، در مورد این ۱۶ محصول به اجرا در نخواهد آمد. طبق اعلام رییس شورای رقابت، دنا پلاس توربو شارژ دستی، دنا پلاس توربو شارژ اتوماتیک "پژو پارس اتوماتیک"، "پژو ۲۰۶ اتوماتیک"،" ۲۰۷ پانوراما"، "سمند سون پلاس"، "رانا پلاس"، "رانا پلاس توربو"، "هایما توربو اس ۵ دستی"، "هایما توربو اس ۷ اتوماتیک"، "تارا"، "ساینا مدل اس"، "کوئیک"، "شاهین"، "آریو"، "برلیانس"، "چانگان" و "زوته" مشمول فرمول جدید می شود. اقدام شورای رقابت در لغو نرخگذاری دستوری این ۱۶ خودرو، گامی بلند در راستای بهبود اوضاع مالی خودروسازان خواهد بود.
تا پیش از این، شورای رقابت تقریبا همه خودروها را تحت فرمولی واحد نرخگذاری می کرد و این موضوع اعتراض خودروسازان را به دنبال داشت. آنها معتقد بودند قیمت های اعلامی از سوی شورای رقابت، با هزینه های تولید تناسب ندارند و از همین رو همواره در زیان هستند.
شورای رقابت پیش تر چندان اهمیتی به اعتراض خودروسازان نمی داد، اما حالا رویه اش را عوض کرده و با خروج بخشی از محصولات آنها از شمول نرخگذاری دستوری، به نوعی ایران خودرو و سایپا را در معرض شارژ مالی قرار داده است. البته در بین ۱۶ خودرو موردنظر، برخی اصلا به تولید نمی رسند، از جمله هایما و پژو ۲۰۶ اتومات، اما با توجه به وجود محصولاتی مانند ساینا، کوئیک، ۲۰۷، پارس و سورن در لیست آزاد شده ها، خودروسازان قطعا بسیار کمتر از گذشته زیان خواهند دید.
با این حال اما بعید به نظر می رسد روند زیاندهی دو خودروساز بزرگ کشور حتی با وجود این مصوبه شورای رقابت نیز متوقف شود، زیرا همچنان بخش اعظم تولیدات آنها زیر یوغ نرخگذاری دستوری قرار دارد. هرچه هست، خودروهای آزاد شده، احتمالا از این پس نرخی نزدیک به بازار خواهند داشت، بنابراین رشد قیمت قابل توجهی دامان آنها را در مبدا می گیرد.
هرچند این رشد قیمت در نگاه نخست به ضرر مصرف کنندگان واقعی است، با این حال در نهایت می تواند سبب بهبود کیفی خودروهای موردنظر و کمرنگ شدن دلالی و سوداگری در بازار آنها شود.
نظرات کاربران برای این مطلب فعال نیست