به گزارش خبرنگار خودرونامه، چند روز پیش بود که صورت جلسه مربوط به نشست خصوصی اوایل آذر ماه مسوولان وزارت صمت، خودروسازان و قطعه سازان در برخی رسانه ها منتشر و مشخص شد توافقی سه جانبه میان آنها درباره مسائلی مانند تامین نقدینگی، وصول بدهی قطعه سازان و شیوه جدید فروش و قیمت گذاری حاصل شده است.
طبق صورت جلسه منتشره، صمت و خودروسازان و قطعه سازان توافق کردند که نخست مطالبات 120 روزه صنعت قطعه از شرکت های خودروساز وصول شود، دوم خودروسازان مجوز فروش 120 هزار دستگاه محصول مازاد خود را در حاشیه بازار دریافت کنند و سوم نیز اینکه فرمول قیمت گذاری تغییر کند. این توافق در حالی صورت گرفت که امضای نماینده شورای رقابت به عنوان مرجع وقت قیمت گذاری خودرو، پای صورت جلسه نبود.
در بین مفاد این صورت جلسه، آنچه بیشتر به چشم آمد و حاشیه ساز شد، توافق بر فروش 120 هزار دستگاه خودرو در حاشیه بازار بود. بر این اساس، مقرر شده بود خودروسازان در صورت داشتن محصول مازاد (بر آنچه در سامانه یکپارچه متعهد شده اند) و همچنین تولید حداقل 60 هزار دستگاه خودرو (مازاد بر تعهدات امسال) توسط هر یک از دو شرکت اصلی (ایران خودرو و سایپا) 120 هزار دستگاه محصول موردنظر (مازاد) را در حاشیه بازار به فروش برسانند. منظور از حاشیه بازار این است که خودروسازان از قائده قیمتی شورای رقابت مستثنی شده و محصولات خود را با قیمتی معادل پنج درصد زیر نرخ بازار به فروش برسانند.
با توجه به اینکه یک ضلع این توافق، وزارت صمت بود، خودروسازان و قطعه سازان بسیار امیدوار بودند مجوز فروش 120 هزار دستگاه خودرو در حاشیه بازار صادر و به واسطه آن بخشی از نقدینگی موردنیاز صنعت خودرو تامین شود. با این حال، چون شورای رقابت ظاهرا نقشی در این توافق نداشته (امضای نماینده این شورا پای توافق نامه موردنظر نبود) تیر خودروهایی و صمت به سنگ خورد.
حتی خودروسازان اعلام کردند درخواست رسمی فروش در حاشیه بازار را نیز ارائه کرده اند، اما با آن موافقت نشده است. واکنش های مسوولان شورای رقابت به انتشار صورت جلسه موردنظر نشان داد این شورا موافق اجرای طرح فروش 120 هزار دستگاه خودرو در حاشیه بازار نبوده است. البته اینکه طرح موردنظر به دلیل مخالفت شورای رقابت فعلا به بن بست خورده یا در دولت و سطوح بالاتر از وزارت صمت با آن مخالفت شده، مشخص نیست.
گفته می شد برای اجرای این طرح، نظر مثبت معاون اول رئیس جمهور نیز اخذ شده، اما این ادعا از سوی دفتر وی تکذیب شد.
حالا نیز به گفته یک مقام مسوول در وزارت صمت که نخواست نامش فاش شود، توافق نامه بین این وزارتخانه، خودروسازان و قطعه سازان به خصوص در مورد فروش 120 هزار دستگاه خودرو در حاشیه بازار، ضمانت اجرایی ندارد.
بنابراین فعلا امکان اجرایی شدن این طرح نیست، هرچند شاید حالا که قیمت گذاری به دست وزارت صمت افتاده، ماجرا فرق کرده و دیر یا زود، مجوز فروش بخشی از تولید خودروسازان در حاشیه بازار صادر شود.