عباس ایروانی که وی را بیشتر به نام "حاج عباس" در محافل خودرویی و قطعهای میشناسند، مالک هلدینگ عظیم "عظام" است که بخشی از فعالیتهای آن را قطعه سازی تشکیل میدهد. وی از سال گذشته به اتهام قاچاق سازمان یافته قطعات و اخلال در نظام اقتصادی تحت محاکمه قرار گرفت و تیر ماه امسال آخرین دادگاهش برگزار شد. با این حال اما هنوز رأی پرونده وی اعلام نشده و اگر هم شده، رسانهها از آن اطلاع ندارند، بنابراین مشخص نیست "حاج عباس" بالاخره محکوم شد یا تبرئه.
تداوم افت قیمت خودرو
خودرونامه: آمارها نشان میدهند منحنی قیمت در بازار خودروهای داخلی کشور طی دی امسال و نسبت به آذر، روندی کاهشی را به خود گرفته است. طبق محاسباتی که روزنامه «دنیایاقتصاد» انجام داده، در دیماه امسال متوسط قیمت خودروهای داخلی در بازار، ۱۰ درصد نسبت به ماه قبل کاهش پیدا کرده است. این در حالی است که منهای مسکن، دیگر بازارهای اصلی کاهش قیمت بیشتری نسبت به خودرو داشتهاند. محاسبات نشان میدهد در نخستین ماه زمستان، بازارهای سهام، سکه و ارز به ترتیب بازدهی منفی ۲۰ درصدی، ۱۴ درصدی و ۱۳ درصدی را در دی و نسبت به آذر داشتهاند و بازار مسکن نیز ۱.۷ درصد رشد داشته است. مرور بازار خودرو در ماههای گذشته نشان میدهد منحنی قیمت در آذر نسبت به آبان، ۵/ ۸ درصد کاهش پیدا کرده و در آبان نسبت به مهر نیز افتی ۱۹ درصدی داشته است. بازار خودرو در گزارشهای قبلی (مربوط به آبان و آذر) بیشترین بازدهی منفی را به ثبت رسانده بود، اما در دی، سرعت کاهش قیمت در این بازار افت کرده است.
نمایشگاه قطعه را سرما برد
خودرونامه: پانزدهمین نمایشگاه قطعات و مجموعههای خودرو هفته گذشته در حالی برگزار شد که سردی و استقبال ضعیف از آن، حسابی به چشم آمد. این نمایشگاه که قرار بود اواسط آبان برگزار شود، به دلیل بروز موج سوم کرنا در کشور، به بهمن موکول شد، با این حال نه قطعه سازان استقبال چندان گرمی از آن کردند و نه شهروندان. منهای داستان کرونا که به هر حال در کاهش استقبال از نمایشگاه قطعه (به ویژه در بخش بازدید عموم) نقش مهمی داشت، مسئله دیگر در مورد سوت و کور بودن آن، مشکلات مالی فعالان صنعت قطعه بود. در واقع برخی قطعه سازان ترجیح دادند در این دوران سخت که با کمبود نقدینگی مواجهاند، در نمایشگاه حضور پیدا نکنند. در کنار این موضوع، نبود شرکتهای خارجی نیز که در گذشته حسابی نمایشگاههای قطعه کشور را گرم میکردند، به سردی نمایشگاه پانزدهم دامن زد. البته این را هم نباید فراموش کرد که بیشتر قطعه سازان اصلاً دستاوردی برای به نمایش گذاشتن در نمایشگاه پانزدهم نداشتند و بنابراین حضورشان بیهوده بود.
لغو قیمت گذاری فصلی خودرو
خودرونامه: با اعلام رییس شورای رقابت، قیمت گذاری فصلی خودروهای داخلی لغو شد. آن طور که رضا شیوا اعلام کرده، از این پس قیمت خودروهای داخلی هر شش ماه یک بار تغییر خواهد کرد. این در حالی است که با تصمیم شورای رقابت، بازه زمانی قیمت گذاری خودروهای داخلی از اردیبهشت امسال مورد بازنگری قرار گرفت و از سالی یک بار به سه ماه یک بار تغییر کرد. با این تغییر، خودروسازان این امکان را پیدا کردند تا در فضای نرخ گذاری دستوری، حداقل قیمت محصولات خود در فواصل کمتری به روز کنند و تا حدی از سرعت زیان دهیشان کاسته شود. آنها توانستند طی سال جاری سه بار قیمت محصولات خود را بالا ببرند و در حالی که خود را آماده اجرای مرحله چهارم میکردند، شورای رقابت اجازه این کار را به آنها نداد. با توجه به شش ماهه شدن بازه زمانی نرخ گذاری دستوری، به نظر میرسد مرحله بعدی افزایش قیمت خودروهای داخلی اردیبهشت سال ۱۴۰۰ خواهد بود، البته اگر تا آن زمان سیاست نرخ گذاری دستوری تعدیل یا برچیده نشود.
روایت جدید از انبار خودروسازان
موجودی انبار خودروسازان باز هم افزایش یافت، اتفاقی که ریشه در ماجرای محصولات ناقص و همچنین دپوی عمدی خودروها دارد. طبق گزارشی که پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی منتشر کرده، خودروسازان با وجود اینکه رشد تولید بالای ۱۶ درصد را در آذر تجربه کردهاند، موجودی انبارشان ۱۶.۸ درصد رشد کرده است. به عبارت بهتر، خودروسازان در آذر ماه کمتر از آنچه تولید کردهاند، فروش داشتهاند. این اتفاق البته بی سابقه نبوده و تقریباً هر ماه در حال رخ دادن است و علاوه بر اینکه به محصولات ناقص مربوط میشود، با دپوی عمدی خودروسازان نیز در ارتباط است. خودروهای ناقص همانهایی هستند که به دلیل کسری قطعات، راهی پارکینگ (انبار) میشوند تا قطعاتشان از راه برسد و پس از تکمیل کاری، به بازار بروند. با توجه به مشکلات خودروسازان در تأمین قطعات، پدیده خودروهای ناقص در آذر نیز ادامه داشته و یکی از دلایل اصلی افزایش موجودی انبار آنها بوده است. در کنار آن، دپوی عمدی خودروها به هوای افزایش قیمت نیز دیگر دلیل افزایش موجودی انبار خودروسازان به شمار میرود.